Krehké pečivo pre krehkých ľudí
Je mimoriadne ťažké uveriť, že z takmer ničoho, môže vzniknúť niečo tak lahodné ako sú vanilkové rožteky. Vyzerajú zázračne, ale na druhej strane, mňa berte s rezervou, lebo nie som expert na chémiu v kuchyni. Najviac ma baví práve jedenie. Musím povedať, že ma fascinuje textúra týchto rožtekov: na povrchu chrumkavé, trošku lepkavé a keď si ich dáte s kokosovým mliekom, alebo so šľahačkou, (v závislosti od toho, či ste vegán, či nevegán) odpadnete... Dobrú chuť vám.
Robievam 3 druhy vanilkových rožtekov, v závislosti od "prelepkovania a prelaktózovania" našich hostí alebo krehkých ľudí v domácnosti. V chuti cítite nepatrné rozdiely, bezlepkové sú trošku lámavejšie a vegánske sú sladučké s chuťou kokosu.
Recepty vanilkových rožkov. (aj pri písaní cítim ich zázračnú vôňu)
Čas na prípravu: asi 45 minút
Čas na odstátie cesta: asi 1 hodina
Čas na pečenie: asi 10 minút každý plech
Jeden vegánsky bezlaktózový rožtek obsahuje okolo 60 kcl (251 kJ) 1 g bielkovín, 4 g tukov, 5 g sacharidov
Môj typ: Moje rožteky sú viac hnedé, lebo používam trstinový cukor, celozrnnú múku a nešúpané mleté mandle. Ak chcete svetlejšie použite všetko biele :)
Ingrediencie:
Bezlepkové vanilkové rožteky
200 g kvalitného masla (skutočne si venujte kvalitu, lebo ste krehkí)
80 g cukru
200 g bezlepkovej múky
100 g mletých mandlí
1 vajíčko
2 lyžice práškového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
Vegánske vanilkové rožteky (bez laktózy)
1 vanilkový struk
200 g kokosového masla
100 g trstinového cukru
300 g celozrnnej pšeničnej múky
200 g mletých mandlí
2 lyžice práškového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
Klasické vanilkové rožteky
250 g kvalitného masla (skutočne si venujte kvalitu, lebo ste krehkí)
100 g práškového cukru
300 g hladkej múky
150 g mletých vlašských orechov
1 vrecúško vanilkového cukru
Postup:
- Maslo s cukrom vymiešame ručným šľahačom na najvyššom stupni.
- Pridáme múku a zomleté orechy a cesto dobre vyhnietime. Cesto zabalíme do fólie na potraviny a necháme odpočívať v chladničke aspoň hodinu.
- Z vychladnutého cesta si spravíme rolku s priemerom asi 2 cm a odkrajujeme z nej 2 cm dlhé kúsky. Dlaňami ich ušúľame a sformujeme do rožtekov. Musíme pracovať rýchlo, cesto by sa nemamlo zohriať.
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov (teplovzdušnú na 180 stupňov). Rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 10 minút, kým nedostanú zlatistohnedý odtieň.
- Medzitým v mise zmiešame práškový a vanilkový cukor. Hotové, ešte teplé rožteky vyváľame v cukrovej zmesi a necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť želá najväčšia fitspoláčka Ivka.