Krehké pečivo pre krehkých ľudí

15.04.2020

Je mimoriadne ťažké uveriť, že z takmer ničoho, môže vzniknúť niečo tak lahodné ako sú vanilkové rožteky. Vyzerajú zázračne, ale na druhej strane, mňa berte s rezervou, lebo nie som expert na chémiu v kuchyni. Najviac ma baví práve jedenie. Musím povedať, že ma fascinuje textúra týchto rožtekov: na povrchu chrumkavé, trošku lepkavé a keď si ich dáte s kokosovým mliekom, alebo so šľahačkou, (v závislosti od toho, či ste vegán, či nevegán) odpadnete... Dobrú chuť vám.


Robievam 3 druhy vanilkových rožtekov, v závislosti od "prelepkovania a prelaktózovania" našich hostí alebo krehkých ľudí v domácnosti. V chuti cítite nepatrné rozdiely, bezlepkové sú trošku lámavejšie a vegánske sú sladučké s chuťou kokosu.   



Recepty vanilkových rožkov. (aj pri písaní cítim ich zázračnú vôňu)

Čas na prípravu: asi 45 minút

Čas na odstátie cesta: asi 1 hodina

Čas na pečenie: asi 10 minút každý plech

Jeden vegánsky bezlaktózový rožtek obsahuje okolo 60 kcl (251 kJ) 1 g bielkovín, 4 g tukov, 5 g sacharidov

Môj typ: Moje rožteky sú viac hnedé, lebo používam trstinový cukor, celozrnnú múku a nešúpané mleté mandle. Ak chcete svetlejšie použite všetko biele :)



Ingrediencie: 

Bezlepkové vanilkové rožteky


200 g kvalitného masla (skutočne si venujte kvalitu, lebo ste krehkí)

80 g cukru

200 g bezlepkovej múky

100 g mletých mandlí

1 vajíčko

2 lyžice práškového cukru 

1 vrecúško vanilkového cukru

Vegánske vanilkové rožteky (bez laktózy)

1 vanilkový struk

200 g kokosového masla

100 g trstinového cukru

300 g celozrnnej pšeničnej múky

200 g mletých mandlí

2 lyžice práškového cukru

1 vrecúško vanilkového cukru

Klasické vanilkové rožteky


250 g kvalitného masla (skutočne si venujte kvalitu, lebo ste krehkí)

100 g práškového cukru

300 g hladkej múky

150 g mletých vlašských orechov

1 vrecúško vanilkového cukru

Postup:

  1. Maslo s cukrom vymiešame ručným šľahačom na najvyššom stupni. 
  2. Pridáme múku a zomleté orechy a cesto dobre vyhnietime. Cesto zabalíme do fólie na potraviny a necháme odpočívať v chladničke aspoň hodinu. 
  3. Z vychladnutého cesta si spravíme rolku s priemerom asi 2 cm a odkrajujeme z nej 2 cm dlhé kúsky. Dlaňami ich ušúľame a sformujeme do rožtekov. Musíme pracovať rýchlo, cesto by sa nemamlo zohriať. 
  4. Rúru predhrejeme na 200 stupňov (teplovzdušnú na 180 stupňov). Rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 10 minút, kým nedostanú zlatistohnedý odtieň. 
  5. Medzitým v mise zmiešame práškový a vanilkový cukor. Hotové, ešte teplé rožteky vyváľame v cukrovej zmesi a necháme vychladnúť na mriežke. 

Dobrú chuť želá najväčšia fitspoláčka Ivka.